Bezplatný autobus pre ľudí z obcí bez vlakov po stanicu nebude

10.12.2014 Bratislava

Bratislava 10. decembra (TASR) - Bezplatný autobus po najbližšiu vlakovú stanicu pre ľudí žijúcich v obci, odkiaľ nejazdia vlaky, nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní neposunuli do druhého čítania návrh z dielne poslancov OĽaNO. Tí novinku navrhli v novele zákona o cestnej doprave.

Obyčajní poukazovali na to, že opatrenie vládnej strany Smer-SD zavádzajúce bezplatnú vlakovú dopravu znevýhodňuje občanov z obcí, v ktorých buď chýbajú koľajnice, alebo aj napriek ich existencii vlaky vôbec nejazdia. "Štát by nemal v sociálnej politike voči ľuďom pristupovať diskriminačným spôsobom," vyhlásil šéf hnutia Igor Matovič. "Ak sa už raz Smer rozhodol umožniť študentom a dôchodcom, aby cestovali vlakom zadarmo, myslíme si, že rovnaké právo by mali mať aj tí, ktorí vlakovú stanicu vo svojej obci nemajú," dodal.

OĽaNO preto navrhovalo, aby títo ľudia nemuseli platiť za autobus, ktorý ich odvezie k najbližšej vlakovej stanici. V opačnom prípade ide podľa neho o krivdu voči obyvateľom menších a chudobnejších miest a obcí. "Vo všeobecnosti sa rušili vlakové spoje práve do tých chudobnejších lokalít, do menších obcí, v ktorých bola prevádzka neefektívna, a tieto spoje nahradili autobusy," pripomenul Matovič.

Z necelých 3000 obcí a miest, ktoré na Slovensku sú, má podľa neho vlakovú stanicu približne 1800 a zvyšných 1200 ju buď nemá, alebo cez ňu nejazdia vlaky. Ako odhadol, tento problém by sa mohol týkať zhruba milióna Slovákov.

Vplyvu opatrenia na štátny rozpočet by sa OĽaNO neobávalo. Matovič vyčíslil, že vláda zastavením zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) od budúceho roka o 1 % a ďalšími zmenami v daňových zákonoch získala od ľudí 501 miliónov eur. "Na vlaky zadarmo dal Fico 13 miliónov, bohato mu zostáva na to, aby prihodil pár miliónov, aby mali ľudia prípoj k vlaku takisto zadarmo," uzavrel líder hnutia.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR však argumentovalo, že o zľavách v autobusovej doprave nerozhoduje štát, ale jednotlivé samosprávne kraje. "Problémom vzťahu autobusovej a vlakovej dopravy je, že sa navzájom nedopĺňajú, ale často si priamo konkurujú," uviedol hovorca rezortu Martin Kóňa s tým, že o tejto téme dlhodobo rokuje s predstaviteľmi vyšších územných celkov. "Kým nedôjde k harmonizácii verejnej osobnej dopravy v prospech cestujúceho, považujeme otázku zvyšovania dotácií pre autobusy za predčasnú," dodal.
 

Vyberte región